زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

القرآن فی مدرسة اهل البیت‌ (کتاب)





قرآن این کتاب آسمانی مصون از تحریف از چه رو مورد تفسیرهای متفاوت قرار گرفته و به چه جهت این همه روشهای فکری و عقیدتی بسیار در مورد آن ظهور یافته است؟ «القرآن فی مدرسة اهل البیت» کتابی است به قلم سید هاشم الموسوی که بدین پرسش پاسخ می‌دهد و راه چاره این اختلافات را در پیروی از مکتب اهل بیت پیامبر علیهم- الصلاة و السلام معرفی می‌نماید چنانکه پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم خود در حدیث ثقلین بدین مهم تصریح فرمودند.


۱ - معرفی کتاب



مواد از مدرسه اهل بیت علیهم‌السّلام همان بنیان رفیع و شامخ علمی است که ایشان براساس کتاب و سنت بنا نهاده‌اند و آنرا پشت به پشت از پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم میراث برده‌اند. مطالبی که در این کتاب بدانها پرداخته شده عبارتند از: تعریف لغوی و اصطلاحی « وحی »، انواع وحی در قرآن، اشکال وحی نازله بر پیامبران علیه‌السّلام ، آغاز وحی، چگونگی نزول قرآن کریم، حکمت نزول تدریجی قرآن، مصونیت قرآن از تحریف، جمع و تدوین قرآن و بررسی روایاتی که در این زمینه وارد شده است، ترتیب آیات و سور قرآنی ، سوره‌های مکی و مدنی در قرآن، تعریف لغوی و اصطلاحی تفسیر ، بیان دیدگاههای گوناگون در مورد اینکه چه کسی شایستگی تفسیر این کتاب آسمانی را داراست؟ مرجع در تفسیر قرآن کیست؟ نقش علم لغت در تفسیر قرآن ، تفسیر و سیاق قرآنی، تاویل، روش تفسیری مکتب اهل بیت علیه‌السّلام ، که مبتنی بر عناصر ذیل است: ۱- روایات نبوی صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم ۲- علم لغت ۳- عقل ، تفسیر موضوعی ، تفسیر قرآن به قرآن ، تفسیر و اخبار آحاد، اسباب نزول ، نسخ و ادوات آن، محکم و متشابه و حکمت وجود متشابهات در قرآن، رابطه سنت با قرآن. در الحاقیه کتاب نیز درباره روش شناخت در قرآن کریم مطالبی بیان شده است.

۲ - ساختار کتاب



کتاب دارای یک مقدمه، یک الحاق، یک خاتمه و بخش‌های ذیل می‌باشد: الوحی، کیفیة نزول القرآن، حفظ القرآن من التحریف، جمع القرآن، التفسیر، المرجع فی التفسیر، اللغة فی التفسیر، التفسیر و السیاق القرآنی، التاویل، النسخ، المحکم و المتشابه و علاقة السنة بالقرآن.
[۱] القرآن فی مدرسة اهل البیت‌، سید هاشم الموسوی، ص۷-۱۸۵.


۳ - نسخه شناسی



این کتاب به قلم سید هاشم الموسوی نگاشته و در قطع رقعی با جلد شومیز در ۲۰۷ صفحه اولین بار در سال ۱۴۲۰ هجری از سوی «مرکز الغدیر للدراسات الاسلامیة» منتشر شده است.

۴ - پانویس


 
۱. القرآن فی مدرسة اهل البیت‌، سید هاشم الموسوی، ص۷-۱۸۵.


۵ - منبع


نرم افزار مشکات الانوار، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب علوم قرآن




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.